Hur mycket kostar en ETF?

Den genomsnittliga kostnaden för ETF:er som investerar på räntemarknaden ligger på 0,17 procent och aktierelaterade ETF:er har en genomsnittlig kostnad på 0,40 procent.

Handlas på samma sätt som aktier

Om du vill investera kan du köpa en ETF på samma sätt som du handlar aktier. ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund och är en fond som handlas i realtid på börsen. Fonden följer utvecklingen av ett marknadsindex och du väljer det index som du är intresserad av. Euro Stoxx 50 innehåller till exempel de 50 största aktierna från tolv länder med euro, medan Dow Jones Euro Stoxx 50 följer de 50 största aktierna i 18 europeiska länder oavsett nationell valuta. Det finns över 1600 börshandlade fonder på Nordnet och cirka 800 på Avanza.

För att handla med ETF:er måste du använda dig av en nätmäklare. Du sätter upp ett konto och sedan kan du börja handla. Det är snabbt att komma igång och eftersom varje ETF handlas på börsen syns alla köp- och säljtransaktioner direkt på kontot. ETF:er brukar lämna utdelning en gång per år och ränte-ETF:er kan ge utdelning varje månad. Utdelningen brukar vara en kontantbetalning på bankkontot, men det beror på vilket avtal du har med mäklaren.

Handel med ETF

ETF:er är ofta passiva fonder som följer ett index över aktier, men det finns även aktiva ETF:er och sådana som investerar i råvaror, fastigheter eller andra tillgångar. Investerare handlar och säljer själva, istället för att ett fondbolag administrerar insättningar och uttag. Det innebär att förvaltningsavgiften är låg.

Oftast billigare än fonder

Den billigaste ETF:en i Sverige kostar bara 0,01 % i förvaltningsavgift per år och de flesta ETF:er kostar mindre än 0,30 % per år. Det är därför billigare än fonder och majoriteten av indexfonder. En indexfond följer också börsen och den genomsnittliga avgiften ligger på cirka 0,52 % av innehavet. Oavsett om du väljer att investera i ETF:er eller indexfonder kommer du billigare undan jämfört med när du äger en aktivt förvaltad fond där den genomsnittliga kostnaden för innehavet är 1,24 %.

När du räknar ut hur mycket en ETF kostar måste du även räkna med courtage och spread. Courtage är en avgift som du betalar till banken. Vad den ligger på beror på vilken bank det gäller och hur mycket pengar du har på kontot kan också påverka.

Spread är skillnaden mellan summan du vill köpa för och vad säljaren vill sälja för. Spreaden innebär att du måste betala säljarens pris när du köper och säljaren måste sälja till ditt pris. Om du handlar sällan blir det inte några stora summor, men det är viktigt att ta med när du jämför förvaltningsavgiften med de billigaste indexfonderna.

Skriv en kommentar