Hur mycket väger en blåval?

En blåval väger i genomsnitt 170 000 kg.
Enligt rådande kunskap är blåvalen det största djur som någonsin har existerat (eller?).

Den gigantiska blåvalen

Blåvalen är enligt vår rådande kunskap i nuläget det största djur som någonsin har existerat, en fullvuxen blåval blir ca. 20 till 30 meter lång och väger generellt sett runt 150 till 170 000 kg. Den högsta registrerade vikten på en blåval är 173 000 kg, det har dock rapporterats att tyngre valar har påträffats men detta är ingenting som har kunnat verifieras.

Faktum är att blåvalen inte bara är världens nu levande största djur, det är även det djur som har det absolut största könsorganet - den kan bli hela 2,4 meter lång! Blåvalens testiklar är också imponerande, då de kan väga ca. 500 kg och producera enorma mängder sädesvätska.

Illustration av blåval på vit bakgrund

Tidigare jagad men nu fridlyst

Under början av 1900-talet pågick en massiv jakt på blåval, där det totala populationen tros ha minskat från runt 400 000 individer ner till knappt 10 000 individer under mitten av 60-talet. Detta ledde till att det internationella samfundet 1966 fridlyste blåvalen och jakt på blåvalen blev därmed förbjuden. I nuläget uppskattas det att det finns mellan 10 till 25 000 blåvalar i våra hav.

Kan det ha funnits ett större djur?

Enligt nya rön kan det ha funnits en havsreptil för ca. 210 miljoner år sedan som troligtvis var i samma storleksklass som blåvalen, och kanske även större. Havsreptilen i fråga kallas ichtyosaurie, och var ett rovdjur som kunde simma på flera hundra meters djup.
Källa: A giant Late Triassic ichthyosaur from the UK and a reinterpretation of the Aust Cliff ‘dinosaurian’ bones.

Denna sida på andra språk

  🇳🇴 Norsk: Hvor mye veier en blåhval

  🇩🇰 Dansk: Hvor meget vejer en blåhval

Relaterade sidor inom "hur mycket väger olika djur?"

Hur mycket väger en albatross?Hur mycket väger en elefant?Hur mycket väger en gorilla?Hur mycket väger en myra?Hur mycket väger en vithaj?

Skriv en kommentar