Hur mycket är en inch (tum) i cm?

Omvandlare mellan inch och cm

Testa gärna vår omvandlare mellan inch till cm här nedan, den omvandlar automatiskt när du skriver i något av fälten. Om du t.ex. vill veta hur många centimeter som går på en inch fyller du i en etta i fältet bredvid inch och tittar sedan i fältet bredvid cm.

inch
cm

När du börjar skriva i något av fälten så startar omvandlingen automatiskt..

Vanliga omvandlingar mellan inch och cm

inchcm
1 inch= 2,54 cm
2 inch= 5,08 cm
3 inch= 7,62 cm
4 inch= 10,16 cm
5 inch= 12,7 cm
6 inch= 15,24 cm
7 inch= 17,78 cm
8 inch= 20,32 cm
9 inch= 22,86 cm
10 inch= 25,4 cm

Om längdenheten inch

Längdenheten inch är en gammal längdenhet som framför allt är känd för att den används i USA. De förkortningar som brukar användas för inch är in eller ". Det svenska namnet för inch är tum, men en svensk tum har egentligen inte samma storlek som en inch; det mått som vanligen användes i Sverige förr var verktum (1 verktum = 2,474175 cm). Dock är det så att när måttet tum används i Sverige idag är det i princip alltid måttet inch som åsyftas.

Ett exempel på när inch används i Sverige är brädor, där tjocklek och bredd ofta brukar anges i tum, t.ex. "två-tum-fyra". Det man menar då är en bräda som är 2 × 4 tum tjock respektive bred, vilket i våra vanliga metriska enheter motsvarar (avrundat) 50 × 100 mm (för sågat virke).

Denna sida på andra språk

  🇳🇴 Norsk: Inch (tomme) i cm

  🇩🇰 Dansk: Inch (tomme) i cm

Relaterade sidor inom "måttenheter för längd"

Hur mycket är en aln i cm?Hur mycket är en foot i cm?Hur mycket är en mile i kilometer?Hur mycket är en sjömil (nautisk mil)?Hur mycket är en yard i meter?Hur mycket är ett ljusår i km?

Skriv en kommentar