Hur mycket kostar en försäkring?

Hur mycket en försäkring kostar beror på vilken typ av försäkring det är, vad den ska täcka och vilket försäkringsbolag du väljer att teckna försäkringen hos. Det finns inte något standardiserat pris som bestämmer vad en försäkring ska kosta, men de flesta försäkringsbolag har liknande priser på sina försäkringar eftersom det gör dem mer konkurrenskraftiga.

Årspris för hemförsäkringar

En hemförsäkring tecknas vanligtvis på ett år och det går inte att säga upp den tidigare än det. Den genomsnittliga kostnaden för hemförsäkringar 2020 låg på 2004 kronor per år, men premien kan kosta mer eller mindre än så beroende på vad den ska täcka. Alla bör ha en hemförsäkring och därför ska kostnaden räknas in i budgeten för hushållets fasta kostnader. Hemförsäkringen är ett grundläggande försäkringsskydd som ersätter saker som skadas, samtidigt som den innehåller rättsskydd, reseskydd, överfallsskydd och skadeståndsskydd.

En basförsäkring kan räcka om man inte äger så mycket saker eller om ens saker inte kostar så mycket att ersätta. Om man vill ha ett mer omfattande försäkringsskydd kan försäkringen utökas. Det kan vara ett bra val om man äger många eller dyra saker, om man reser ofta eller om man bor i områden som ofta är utsatta för inbrott.

Flera försäkringar kan ge rabatt

Om man tecknar flera olika försäkringar hos samma försäkringsbolag kan man få en samlingsrabatt. Ett exempel på det ser vi hos försäkringsbolaget Gjensidige som delar in sina försäkringar i grupperna huvudförsäkringar och övriga försäkringar. Om man tecknar två huvudförsäkringar och valfritt antal övriga försäkringar så får man 10 procent rabatt på alla försäkringar, förutom barn- och sjukvårdsförsäkring. Som mest går det att få 15 procent på alla försäkringar. Det kan därför bli billigare om man väljer att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.

En genomsnittlig bilförsäkring

En bilförsäkring kan variera ännu mer än en hemförsäkring, eftersom kostnaden varierar beroende på var man bor, hur gammal man är och vilken bil man kör. Den högsta premien finns i storstadsregionerna och det beror på att tätbefolkade områden har en större risk att bilen blir stulen eller utsatt för skadegörelse.

Bilförsäkringar kan vara hel, halv eller trafik. En helförsäkring har ett genomsnittligt årspris på 5600 kronor, men kan kosta upp till 6000 kronor om året. En halvförsäkring ligger i genomsnitt på 3700 kronor, men kan kosta upp till 4000 kronor om året. En trafikförsäkring kostar i genomsnitt 3100 kronor om året, men kan kosta upp till 3500 kronor om året. En helförsäkring innehåller både en halvförsäkring och en vagnskadeförsäkring som betalar skador på förarens egna bil, utöver skadorna på den andra förarens bil. Alla bilar måste ha en trafikförsäkring som ersätter personskador på förare och passagerare i bilen, personskador på personer utanför fordonet och på egendom som har orsakats av bilens förare.

Skriv en kommentar