Hur mycket kostar ett MC-körkort 2022?

Att ta körkort för motorcykel, MC-körkort, kan bli ett väldigt kostsamt projekt. Snittpriset för ett MC-körkort i Sverige idag 2022 ligger på hela 15-25 000 kr, förutsatt att man använder sig av en körskola för körlektioner och dylikt. Men om man har möjlighet och väljer att övningsköra privat, samt skär ned på några hörn och kanter, kan man komma ned till ca. 6-7 000 kr.

Olika typer av kostnader

Måste-kostnader

Först och främst finns ett par kostnader som man inte kan komma undan. Det första man måste göra är att ansöka om körkortstillstånd, och ev. handledare vid privat körning, tillsammans går detta loss på ungefär 400 kr. Sedan måste man ta sig igenom båda riskutbildningarna som tillsammans kostar nästan 4 000 kr. När allt detta är klart måste man även betala för kunskapsprovet, uppkörningen samt för tillverkningen av sitt nya körkort, vilket totalt går loss på ca. 2 200 kr. Totalt uppgår de kostnader man måste dras med till ca. 6 600 kr.

Kanske-kostnader

Sedan finns några kostander som man kanske måste dras med, dessa är t.ex. inköp av litteratur och/eller programvara för att öva det teoretiska. Ska man även behöva göra en synundersökning om det inte är någonting som man gör frekvent annars.

Eventuella kostnader

Men den absolut största utgiftsposten när det kommer till MC-körkort är ändå det att betala för körlektioner om det är så att man kör hos en körskola. Man brukar behöva åtminstone 10-15 lektioner, och dessa går loss på minst 1 000 kr styck. Detta gör att MC-körkortet kan springa iväg ordentligt mycket.

Ta MC-körkort

Om du är intresserad av att ta MC-körkort kan vi tipsa om sidan MC-körkort.se som har mycket bra information om de olika steg man måste ta sig igenom innan man får sitt efterlängtade MC-kort. För det handlar ju inte bara om att skaffa sig en båge och ge sig ut på vägarna, man måste lära sig oerhört mycket om säkerhet och vilka risker MC-körning medför.

Skriv en kommentar