Hur många stjärnbilder finns det?

Officiellt sett säger man att det finns 88 stjärnbilder, varav tolv av dessa bygger upp de stjärntecken som återfinns i zodiaken och används inom astrologin.

Menar man stjärnbilder eller stjärntecken

Om någon ställer frågan Hur många stjärntecken finns det?, så måste man först försöka utröna om personen undrar hur många stjärntecken det finns i zodiaken, eller om personen egentligen menar de stjärnbilder och undrar hur många stjärnbilder det finns på stjärnhimlen. Om personen menar stjärntecken som i sådana man pratar om inom astrologin, så finns det tolv stycken. Men om personen istället pratar om stjärnbilder så finns många fler.

De moderna stjärnbilderna

IAU (International Astronomical Union) fastställde 1922 en lista över 88 stjärnbilder, som anses vara den officiella listan över stjärnbilder som återfinns på stjärnhimlen. Av dessa ligger 36 stjärnbilder huvudsakligen eller helt på den norra stjärnhimlen, och 52 ligger huvudsakligen eller helt på den södra stjärnhimlen. En ganska intressant sak när det kommer till de moderna stjärnbilderna är att Karlavagnen inte är en stjärnbild, utan en del av Stora björn, som är en stjärnbild. Karlavagnen är vad man brukar kalla en asterism, det vill säga en gruppering av stjärnor som inte är en stjärnbild.

De stjärnbilder som också är stjärntecken

Av de 88 stjärnbilderna återfinns tolv stycken i den bana som solen vandrar över på himlen, en bana som kallas ekliptikan. Dessa tolv stjärnbilder är de som också kallas stjärntecken och återfinns i zodiaken. Stjärntecknena är av stor betydelse inom astrologin, där man använder rörelserna hos himlakropparna för att lära sig om hur personer är och hur framtiden kan komma att se ut.

Skriv en kommentar