Hur mycket borde man väga?

Du vet nog ungefär hur mycket du väger, men är det för mycket eller för lite? Bläddrar du i en veckotidning så hittar du nog oftast matrecept och artiklar om olika metoder för att gå ner i vikt eller övningar för att till exempel gå ner 5 kilo. Men artiklar om att gå upp i vikt är nog mer ovanligt att läsa. Ser du dig omkring så ser du både smala och tjocka människor. Är det viktigt att veta hur mycket man borde väga? Ja, det är det ju på ett sätt eftersom det har med ens hälsa att göra. Det är antagligen inte bra att väga varken för lite eller för mycket.

Vad borde du väga?

Det går att ta reda på om du väger för lite eller för mycket. Du kan räkna ut ditt BMI. Det gör du genom att dividera din kroppsvikt. Har du normal benstomme och ett BMI mellan 18,5 och 25 så är du normalviktig. Har du mycket muskelmassa eller kraftig benstomme har du antagligen ett högre BMI. Det finns tabeller på nätet som kan hjälpa dig att räkna ut det.

Är du underviktig så behöver det inte vara skadligt men du har då kanske lättare för att frysa och kanske blir du lätt trött. Du har förmodligen fått i dig mindre energi än vad din kropp gjort av med. För att kroppen ska bilda könshormon så behöver den fett och kroppens hormonproduktion kan störas om du har undervikt, men det behöver inte alls vara så, kroppen kan då få svårare att bygga upp dina muskler. Hjärnan behöver också fett och är undervikten kraftig kan den leda till ångest och depression.

Övervikt kan också vara skadligt. Men du kan väga för mycket, jämfört med genomsnittet, och må hur bra som helst och då är det ingen fara. Är du kraftigt överviktig så kan hjärtat och kärlen ta skada. Då kan du få värk och skador i till exempel knän och höfter. Kraftig övervikt kallas för fetma och klassas som en sjukdom.

Vad kan man göra?

Oavsett om du är underviktig, normalviktig eller överviktig så är det viktigt att du äter rätt, rör på dig så mycket som möjligt, att du sover och att du gör sådant som du mår bra av. Vi har ju alla olika kroppar och det går nog egentligen inte att säga exakt vad var och ens vikt ska vara. Äter du bra, rör på dig och mår bra i övrigt så kan du vara nöjd med din vikt. Vill du ändå påverka din vikt att gå upp eller ner så bör du antagligen ge kroppen mer eller mindre energi genom att ändra dina matvanor.

Läs mer om vikt och hälsa hos 1177.

Skriv en kommentar